Skip to main content

Många funderar över vilken bil man ska ha med tanke på de skenande drivmedels kostnaderna. Men samtidigt tvekar många eftersom el också blivit dyrare nu under vintern och pga. kriget i Ukraina. Så vilka fördelar finns det med elbilar? Hur ska man tänka?

Här kommer några fördelar

Rent prestandamässigt så har elbilar mycket effektivare motorer som oftast är placerade i hjulhuset. Det gör att man får ett ökat momentum då kraften kommer direkt till hjulen. Då accelererar man snabbare. Däremot så är man ju beroende av elstationer om man ofta reser långt. Så reser du oftast bara till och från jobbet och runt 4-6 mil så klarar man sig bra på el även med en hybridbil.

Elbilar är även mycket tystare än vanliga bilar. Elmotorer ger inte ifrån säg en massa ljud som en bränslemotor gör. Man susar fram med endast ljudet från friktionen från hjulen. Verkligen skönt, men ibland även farligt för andra trafikanter då de oftast inte ens hör att man kommer farande.

Ytterligare en fördel är att elbilar kräver mindre underhåll. Det är färre mekaniska delar som behöver underhållas. Så glöm oljebyten och liknande.

Vad gäller skatt så är skatten på elbilar mycket lägre det med, så här sparar man in en hel del varje år.

Det finns såklart en del nackdelar med

Vi listar inte några nackdelar i den hör artikeln men eftersom det är omöjligt att veta hur framtiden kommer utspela sig så kanske bör man fundera över en hybridbil istället för en ren elbil? Vi vet inte hur elpriserna/bränslepriserna kommer utvecklas så med en hybridbil har man kvar båda alternativen, el och fossilbränsle.